Voeding


Voedingsbeleid

In 2017 hebben we met onze medewerkers het voedingsbeleid geëvalueerd. Ze vertelden in de enquête dik tevreden te over de nieuwe producten. Het belangrijkste voor jullie kinderen? Ze mogen kiezen tussen verschillende belegsoorten, crackers, beschuitjes en soepstengels. Ze krijgen op meerdere momenten de gelegenheid iets te eten en te ontspannen. We hebben een ruim aanbod aan vers fruit en groentesnacks.

Schijf van Vijf en dagkeuze: hoe werkt het? De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Daarom werken we op ‘t Mereltje nu met producten uit de Schijf van Vijf én met dagkeuzeproducten. Denk bij de dagkeuze aan: pure chocopasta, halva-jam, kokosbrood en appelstroop. Af en toe bieden wij een klein tussendoortje aan dat buiten de Schijf van Vijf valt. Zoals een klein koekje, biscuitje, speculaasje, ontbijtkoek, soepstengel, rijstwafel, creamcracker of een handje rozijnen.

Samen aan tafel. Smakelijk eten, smakelijk eten. Hap, hap, hap… We beginnen voor het eten met handjes wassen en het zingen van een of meer liedjes aan de eettafel. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd. Zo’n ritueel is belangrijk, want het geeft het kind duidelijkheid en rust. Kinderen herkennen het moment van aan tafel gaan; sommigen gaan al klaar zitten in afwachting van wat komen gaat. Andere kinderen worden juist baldadig en verstoppen zich nog even, maar zitten kort daarna heel tevreden aan tafel. Na het eten worden alle mondjes en handjes gewassen en mogen de kinderen van tafel.

Lekker, fruit! In de ochtend eten we samen fruit. Appels, peren en bananen (seizoensgebonden) zijn iedere dag vers aanwezig. Voor de kleintjes (tot 1,5 jaar) maken we fruithapjes klaar. De grotere kinderen (tot en met 3 jaar) krijgen stukjes fruit. Na het fruit krijgen de kinderen water.

Lunch bij ’t Mereltje. ’t Mereltje biedt de kinderen als lunch (kdv) of om 17.00 uur (bso, tegen meerprijs) een warme maaltijd of broodmaaltijd aan. De gewenste maaltijd kan aan de pedagogisch medewerkers worden doorgegeven. De lunch bestaat uit een uitgebalanceerde, gevarieerde warme maaltijd met water of verse volkoren boterhammen met melk. Het beleg is afgestemd op wat kinderen graag eten. We bieden verschillende soorten beleg aan, zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende smaken. De grotere kinderen worden gestimuleerd in het maken van keuzes en het nemen van initiatief: “Mag ik nog een boterham met…?” De eerste boterham wordt met hartig beleg gesmeerd. De overige boterhammen mogen met zoet. Soms is er een feestelijk hapje als lunch: tosti’s, knakworstjes of een pannenkoek. Dat vinden de kinderen heerlijk. Uiteraard blijft dit een uitzondering. Naast het eten krijgen de kinderen een (tuit)beker met melk of water.

Wil je je kind aanmelden voor een warme maaltijd op de bso? Plaats je bestelling uiterlijk donderdag 12.00 uur voor de daaropvolgende week via bso@mereltje.nl. Vanaf 2018 is de prijs van een maaltijd € 3,60.

Liever een boterham? Als het om voeding gaat, mag veel maar moet niets bij t Mereltje. Geef je de voorkeur aan boterhammen tijdens de lunch? Dan staat er voor jouw kind(eren) vers volkorenbrood op het menu. Het beleg variëren we en stemmen we af op wat kinderen graag eten. Op de eerste boterham gaat hartig beleg, daarna mag er ook iets zoets op de boterham.

Hoe ziet ons assortiment broodbeleg eruit? In overleg met de vestigingsmanagers van de locaties hebben wij in 2017 nieuw broodbeleg getest. De onderstaande soorten beleg zijn toen als positief ervaren door onze kleine fijnproevers, die tijdens de pilot periode zelf uit meer dan 20 soorten broodbeleg hebben mogen kiezen. Zie voor hoeveelheden en verdere toelichting Werkwijze en protocol Veiligheid en Gezondheid.

Wat drinken we bij ’t Mereltje? Wij schenken melk, water of thee (zonder suiker) in plaats van limonade. Zijn kinderen nog niet gewend aan water of thee? Dan lengen we het water aan met een beetje diksap. Dit bouwen we vervolgens stapje voor stapje af.

Trakteren bij ’t Mereltje. Is er iets te vieren? Dan kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie worden aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de ouders de volgende website vol leuke tips: www.gezondtrakteren.nl. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Flesvoeding

  • Op de eerste dag van het kindje wordt met de ouders besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. Dit wordt opgenomen op de bijzonderhedenlijst van de groep.
  • De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) aan op het kinderdagverblijf. Deze voedingen dienen voorzien te zijn van sticker met naam en datum. We geven ouders het advies om de voeding tijdens het vervoer in een koeltas te bewaren. Anders wordt deze niet voldoende koud bewaard.
  • Klaargemaakte flesvoeding of gekookt water (dat per fles moet worden toegevoegd) met afgemeten poederbakje moet door de ouders van sticker met naam en datum worden voorzien.
  • Alle soorten voeding en evt. poederdoosje worden in de ochtend direct in het midden van de koelkast weggezet.

Kortom, zowel borstvoeding als poedermelk dient voorzien te zijn van een naamsticker en datumsticker. Zijn deze niet toegevoegd, dan kunnen wij de voeding niet geven aan het kind.

 KIDSMENU – Wat staat er deze maand op het menu?

maandag 13-aug Zomerstop dagopvang

Bso-menu: Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool

dinsdag 14-aug Zomerstop dagopvang

Bso-menu: Penne met basilicumspread, kip, bonen en kaas

woensdag 15-aug Zomerstop dagopvang

Bso-menu: Kalkoenquiche

donderdag 16-aug Zomerstop dagopvang

Bso-menu: Groenteballetjes met snijbonen, aardappelpuree en saus

vrijdag 17-aug Zomerstop dagopvang

Bso-menu: Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus

maandag 20-aug Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
dinsdag 21-aug Pasta met kip en broccoli in roomsaus
woensdag 22-aug Rijst met groentenschijf, teriyakisaus en wortel
donderdag 23-aug Hutspot met gehaktbal
vrijdag 24-aug Macaroni met ham, courgette en kaassaus
maandag 27-aug Gehaktschotel met andijvie en kaas
dinsdag 28-aug Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
woensdag 29-aug Quiche met erwten en tonijn
donderdag 30-aug Kip kerrie met rijst, ananas en bloemkool
vrijdag 31-aug Kalkoenquiche
maandag 3-sep Penne met basilicumspread, kip en bonen
dinsdag 4-sep Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
woensdag 5-sep Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
donderdag 6-sep Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
vrijdag 7-sep Pasta met kip en broccoli in roomsaus
maandag 10-sep Rijst met groentenschijf, teriyakisaus en wortel
dinsdag 11-sep Hutspot met gehaktbal
woensdag 12-sep Macaroni met ham, courgette en kaassaus
donderdag 13-sep Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
vrijdag 14-sep Quiche met erwten en tonijn
maandag 17-sep Gehaktschotel met andijvie en kaas
dinsdag 18-sep Kip kerrie met rijst, ananas en bloemkool
woensdag 19-sep Kalkoenquiche
donderdag 20-sep Penne met basilicumspread, kip en bonen
vrijdag 21-sep Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
maandag 24-sep Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
dinsdag 25-sep Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
woensdag 26-sep Pasta met kip en broccoli in roomsaus
donderdag 27-sep Rijst met groentenschijf, teriyakisaus en wortel
vrijdag 28-sep Hutspot met gehaktbal
maandag 1-okt
dinsdag 2-okt
woensdag 3-okt
donderdag 4-okt
vrijdag 5-okt
maandag 8-okt
dinsdag 9-okt
woensdag 10-okt
donderdag 11-okt
vrijdag 12-okt
maandag 15-okt
dinsdag 16-okt
woensdag 17-okt
donderdag 18-okt
vrijdag 19-okt
maandag 22-okt
dinsdag 23-okt
woensdag 24-okt
donderdag 25-okt
vrijdag 26-okt
maandag 29-okt
dinsdag 30-okt
woensdag 31-okt