Voeding


Voedingsbeleid

In 2017 hebben we met onze medewerkers het voedingsbeleid geëvalueerd. Ze vertelden in de enquête dik tevreden te over de nieuwe producten. Het belangrijkste voor jullie kinderen? Ze mogen kiezen tussen verschillende belegsoorten, crackers, beschuitjes en soepstengels. Ze krijgen op meerdere momenten de gelegenheid iets te eten en te ontspannen. We hebben een ruim aanbod aan vers fruit en groentesnacks.

Schijf van Vijf en dagkeuze: hoe werkt het? De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Daarom werken we op ‘t Mereltje nu met producten uit de Schijf van Vijf én met dagkeuzeproducten. Denk bij de dagkeuze aan: pure chocopasta, halva-jam, kokosbrood en appelstroop. Af en toe bieden wij een klein tussendoortje aan dat buiten de Schijf van Vijf valt. Zoals een klein koekje, biscuitje, speculaasje, ontbijtkoek, soepstengel, rijstwafel, creamcracker of een handje rozijnen.

Samen aan tafel. Smakelijk eten, smakelijk eten. Hap, hap, hap… We beginnen voor het eten met handjes wassen en het zingen van een of meer liedjes aan de eettafel. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd. Zo’n ritueel is belangrijk, want het geeft het kind duidelijkheid en rust. Kinderen herkennen het moment van aan tafel gaan; sommigen gaan al klaar zitten in afwachting van wat komen gaat. Andere kinderen worden juist baldadig en verstoppen zich nog even, maar zitten kort daarna heel tevreden aan tafel. Na het eten worden alle mondjes en handjes gewassen en mogen de kinderen van tafel.

Lekker, fruit! In de ochtend eten we samen fruit. Appels, peren en bananen (seizoensgebonden) zijn iedere dag vers aanwezig. Voor de kleintjes (tot 1,5 jaar) maken we fruithapjes klaar. De grotere kinderen (tot en met 3 jaar) krijgen stukjes fruit. Na het fruit krijgen de kinderen water.

Lunch bij ’t Mereltje. ’t Mereltje biedt de kinderen als lunch (kdv) of om 17.00 uur (bso, tegen meerprijs) een warme maaltijd of broodmaaltijd aan. De gewenste maaltijd kan aan de pedagogisch medewerkers worden doorgegeven. De lunch bestaat uit een uitgebalanceerde, gevarieerde warme maaltijd met water of verse volkoren boterhammen met melk. Het beleg is afgestemd op wat kinderen graag eten. We bieden verschillende soorten beleg aan, zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende smaken. De grotere kinderen worden gestimuleerd in het maken van keuzes en het nemen van initiatief: “Mag ik nog een boterham met…?” De eerste boterham wordt met hartig beleg gesmeerd. De overige boterhammen mogen met zoet. Soms is er een feestelijk hapje als lunch: tosti’s, knakworstjes of een pannenkoek. Dat vinden de kinderen heerlijk. Uiteraard blijft dit een uitzondering. Naast het eten krijgen de kinderen een (tuit)beker met melk of water.

Wil je je kind aanmelden voor een warme maaltijd op de bso? Plaats je bestelling uiterlijk donderdag 12.00 uur voor de daaropvolgende week via bso@mereltje.nl. Vanaf 2018 is de prijs van een maaltijd € 3,60.

Liever een boterham? Als het om voeding gaat, mag veel maar moet niets bij t Mereltje. Geef je de voorkeur aan boterhammen tijdens de lunch? Dan staat er voor jouw kind(eren) vers volkorenbrood op het menu. Het beleg variëren we en stemmen we af op wat kinderen graag eten. Op de eerste boterham gaat hartig beleg, daarna mag er ook iets zoets op de boterham.

Hoe ziet ons assortiment broodbeleg eruit? In overleg met de vestigingsmanagers van de locaties hebben wij in 2017 nieuw broodbeleg getest. De onderstaande soorten beleg zijn toen als positief ervaren door onze kleine fijnproevers, die tijdens de pilot periode zelf uit meer dan 20 soorten broodbeleg hebben mogen kiezen. Zie voor hoeveelheden en verdere toelichting Werkwijze en protocol Veiligheid en Gezondheid.

Wat drinken we bij ’t Mereltje? Wij schenken melk, water of thee (zonder suiker) in plaats van limonade. Zijn kinderen nog niet gewend aan water of thee? Dan lengen we het water aan met een beetje diksap. Dit bouwen we vervolgens stapje voor stapje af.

Trakteren bij ’t Mereltje. Is er iets te vieren? Dan kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie worden aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de ouders de volgende website vol leuke tips: www.gezondtrakteren.nl. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Flesvoeding

  • Op de eerste dag van het kindje wordt met de ouders besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. Dit wordt opgenomen op de bijzonderhedenlijst van de groep.
  • De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) aan op het kinderdagverblijf. Deze voedingen dienen voorzien te zijn van sticker met naam en datum. We geven ouders het advies om de voeding tijdens het vervoer in een koeltas te bewaren. Anders wordt deze niet voldoende koud bewaard.
  • Klaargemaakte flesvoeding of gekookt water (dat per fles moet worden toegevoegd) met afgemeten poederbakje moet door de ouders van sticker met naam en datum worden voorzien.
  • Alle soorten voeding en evt. poederdoosje worden in de ochtend direct in het midden van de koelkast weggezet.

Kortom, zowel borstvoeding als poedermelk dient voorzien te zijn van een naamsticker en datumsticker. Zijn deze niet toegevoegd, dan kunnen wij de voeding niet geven aan het kind.

En dit staat er op het KidsMenu

dag datum maaltijd    
maandag 24-sep Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
dinsdag 25-sep Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
woensdag 26-sep Pasta met kip en broccoli in roomsaus
donderdag 27-sep Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
vrijdag 28-sep Hutspot met gehaktbal
maandag 01-okt Macaroni met ham, courgette en kaassaus
dinsdag 02-okt Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger
woensdag 03-okt Quiche met erwten en tonijn
donderdag 04-okt Gehaktschotel met andijvie en kaas
vrijdag 05-okt Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
maandag 08-okt Kalkoenquiche
dinsdag 09-okt Penne met basilicumspread, kip en bonen
woensdag 10-okt Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
donderdag 11-okt Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
vrijdag 12-okt Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
maandag 15-okt Pasta met kip en broccoli in roomsaus
dinsdag 16-okt Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
woensdag 17-okt Hutspot met gehaktbal
donderdag 18-okt Macaroni met ham, courgette en kaassaus
vrijdag 19-okt Quiche met erwten en tonijn
maandag 22-okt Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
dinsdag 23-okt Gehaktschotel met andijvie en kaas
woensdag 24-okt Kalkoenquiche
donderdag 25-okt Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
vrijdag 26-okt Penne met basilicumspread, kip en bonen
maandag 29-okt Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
dinsdag 30-okt Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
woensdag 31-okt Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
donderdag 01-nov Pasta met kip en broccoli in roomsaus
vrijdag 02-nov Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
maandag 05-nov Hutspot met gehaktbal
dinsdag 06-nov Macaroni met ham, courgette en kaassaus
woensdag 07-nov Quiche met erwten en tonijn
donderdag 08-nov Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
vrijdag 09-nov Gehaktschotel met andijvie en kaas
maandag 12-nov Kalkoenquiche
dinsdag 13-nov Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
woensdag 14-nov Penne met basilicumspread, kip en bonen
donderdag 15-nov Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
vrijdag 16-nov Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
maandag 19-nov Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
dinsdag 20-nov Pasta met kip en broccoli in roomsaus
woensdag 21-nov Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
donderdag 22-nov Hutspot met gehaktbal
vrijdag 23-nov Macaroni met ham, courgette en kaassaus
maandag 26-nov Quiche met erwten en tonijn
dinsdag 27-nov Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
woensdag 28-nov Gehaktschotel met andijvie en kaas
donderdag 29-nov Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
vrijdag 30-nov Kalkoenquiche
maandag 03-dec Penne met basilicumspread, kip en bonen
dinsdag 04-dec Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
woensdag 05-dec Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
donderdag 06-dec Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
vrijdag 07-dec Pasta met kip en broccoli in roomsaus
maandag 10-dec Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
dinsdag 11-dec Hutspot met gehaktbal
woensdag 12-dec Macaroni met ham, courgette en kaassaus
donderdag 13-dec Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
vrijdag 14-dec Quiche met erwten en tonijn
maandag 17-dec Gehaktschotel met andijvie en kaas
dinsdag 18-dec Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
woensdag 19-dec Kalkoenquiche
donderdag 20-dec Penne met basilicumspread, kip en bonen
vrijdag 21-dec Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
maandag 24-dec Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
dinsdag 25-dec Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
woensdag 26-dec Pasta met kip en broccoli in roomsaus
donderdag 27-dec Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel
vrijdag 28-dec Hutspot met gehaktbal
maandag 31-dec Macaroni met ham, courgette en kaassaus
dinsdag 01-jan Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger
woensdag 02-jan Quiche met erwten en tonijn
donderdag 03-jan Gehaktschotel met andijvie en kaas
vrijdag 04-jan Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool
maandag 07-jan Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree
dinsdag 08-jan Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus
woensdag 09-jan Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus
donderdag 10-jan Pasta met kip en broccoli in roomsaus
vrijdag 11-jan Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel