Voeding


Voedingsbeleid

In 2017 hebben we met onze medewerkers het voedingsbeleid geëvalueerd. Ze vertelden in de enquête dik tevreden te over de nieuwe producten. Het belangrijkste voor jullie kinderen? Ze mogen kiezen tussen verschillende belegsoorten, crackers, beschuitjes en soepstengels. Ze krijgen op meerdere momenten de gelegenheid iets te eten en te ontspannen. We hebben een ruim aanbod aan vers fruit en groentesnacks.

Schijf van Vijf en dagkeuze: hoe werkt het? De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Daarom werken we op ‘t Mereltje nu met producten uit de Schijf van Vijf én met dagkeuzeproducten. Denk bij de dagkeuze aan: pure chocopasta, halva-jam, kokosbrood en appelstroop. Af en toe bieden wij een klein tussendoortje aan dat buiten de Schijf van Vijf valt. Zoals een klein koekje, biscuitje, speculaasje, ontbijtkoek, soepstengel, rijstwafel, creamcracker of een handje rozijnen.

Samen aan tafel. Smakelijk eten, smakelijk eten. Hap, hap, hap… We beginnen voor het eten met handjes wassen en het zingen van een of meer liedjes aan de eettafel. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd. Zo’n ritueel is belangrijk, want het geeft het kind duidelijkheid en rust. Kinderen herkennen het moment van aan tafel gaan; sommigen gaan al klaar zitten in afwachting van wat komen gaat. Andere kinderen worden juist baldadig en verstoppen zich nog even, maar zitten kort daarna heel tevreden aan tafel. Na het eten worden alle mondjes en handjes gewassen en mogen de kinderen van tafel.

Lekker, fruit! In de ochtend eten we samen fruit. Appels, peren en bananen (seizoensgebonden) zijn iedere dag vers aanwezig. Voor de kleintjes (tot 1,5 jaar) maken we fruithapjes klaar. De grotere kinderen (tot en met 3 jaar) krijgen stukjes fruit. Na het fruit krijgen de kinderen water.

Lunch bij ’t Mereltje. ’t Mereltje biedt de kinderen als lunch (kdv) of om 17.00 uur (bso, tegen meerprijs) een warme maaltijd of broodmaaltijd aan. De gewenste maaltijd kan aan de pedagogisch medewerkers worden doorgegeven. De lunch bestaat uit een uitgebalanceerde, gevarieerde warme maaltijd met water of verse volkoren boterhammen met melk. Het beleg is afgestemd op wat kinderen graag eten. We bieden verschillende soorten beleg aan, zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende smaken. De grotere kinderen worden gestimuleerd in het maken van keuzes en het nemen van initiatief: “Mag ik nog een boterham met…?” De eerste boterham wordt met hartig beleg gesmeerd. De overige boterhammen mogen met zoet. Soms is er een feestelijk hapje als lunch: tosti’s, knakworstjes of een pannenkoek. Dat vinden de kinderen heerlijk. Uiteraard blijft dit een uitzondering. Naast het eten krijgen de kinderen een (tuit)beker met melk of water.

Wil je je kind aanmelden voor een warme maaltijd op de bso? Plaats je bestelling uiterlijk donderdag 12.00 uur voor de daaropvolgende week via bso@mereltje.nl. Vanaf 2018 is de prijs van een maaltijd € 3,60.

Liever een boterham? Als het om voeding gaat, mag veel maar moet niets bij t Mereltje. Geef je de voorkeur aan boterhammen tijdens de lunch? Dan staat er voor jouw kind(eren) vers volkorenbrood op het menu. Het beleg variëren we en stemmen we af op wat kinderen graag eten. Op de eerste boterham gaat hartig beleg, daarna mag er ook iets zoets op de boterham.

Hoe ziet ons assortiment broodbeleg eruit? In overleg met de vestigingsmanagers van de locaties hebben wij in 2017 nieuw broodbeleg getest. De onderstaande soorten beleg zijn toen als positief ervaren door onze kleine fijnproevers, die tijdens de pilot periode zelf uit meer dan 20 soorten broodbeleg hebben mogen kiezen. Zie voor hoeveelheden en verdere toelichting Werkwijze en protocol Veiligheid en Gezondheid.

Wat drinken we bij ’t Mereltje? Wij schenken melk, water of thee (zonder suiker) in plaats van limonade. Zijn kinderen nog niet gewend aan water of thee? Dan lengen we het water aan met een beetje diksap. Dit bouwen we vervolgens stapje voor stapje af.

Trakteren bij ’t Mereltje. Is er iets te vieren? Dan kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie worden aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de ouders de volgende website vol leuke tips: www.gezondtrakteren.nl. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Flesvoeding

  • Op de eerste dag van het kindje wordt met de ouders besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. Dit wordt opgenomen op de bijzonderhedenlijst van de groep.
  • De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) aan op het kinderdagverblijf. Deze voedingen dienen voorzien te zijn van sticker met naam en datum. We geven ouders het advies om de voeding tijdens het vervoer in een koeltas te bewaren. Anders wordt deze niet voldoende koud bewaard.
  • Klaargemaakte flesvoeding of gekookt water (dat per fles moet worden toegevoegd) met afgemeten poederbakje moet door de ouders van sticker met naam en datum worden voorzien.
  • Alle soorten voeding en evt. poederdoosje worden in de ochtend direct in het midden van de koelkast weggezet.

Kortom, zowel borstvoeding als poedermelk dient voorzien te zijn van een naamsticker en datumsticker. Zijn deze niet toegevoegd, dan kunnen wij de voeding niet geven aan het kind.

KIDSMENU – Wat staat er deze maand op het menu?

ma 2-okt Scholfilet op groene pasta met cherrytomaatjes
di 3-okt Macaroni met hamblokjes en courgette
woe 4-okt Lasagne met spinazie en mozzarella
do 5-okt Romige ovenschotel met kabeljauw, broccoli en zongedroogde tomaatjes
vr 6-okt Rundvleesstoofpotje met couscous en koolrabisalade
ma 9-okt Gevulde aubergine met bulgur en tomaten
di 10-okt (Seizoens)stampje met rookworst
woe 11-okt Pasta bolognese met pasta tricolore
do 12-okt Portugese visstoof met aardappelen en tomaten
vr 13-okt Kalkoenquiche
ma 16-okt Couscous met paprika en fetakaas
di 17-okt Penne tricolore met pesto, groene asperges en gegrilde kip
woe 18-okt Gebakken rijst met tofu, wortelen en teriyakisaus
do 19-okt Quiche met tonijn en tuinbonen
vr 20-okt Groenteballetjes met puree en yoghurtdip
ma 23-okt Kip kerrie met ananas
di 24-okt Scholfilet op groene pasta met cherrytomaatjes
woe 25-okt Macaroni met hamblokjes en courgette
do 26-okt Lasagne met spinazie en mozzarella
vr 27-okt Romige ovenschotel met kabeljauw, broccoli en zongedroogde tomaatjes
ma 30-okt Rundvleesstoofpotje met couscous en koolrabisalade
di 31-okt Gevulde aubergine met bulgur en tomaten
woe 1-nov (Seizoens)stampje met rookworst
do 2-nov Pasta bolognese met pasta tricolore
vr 3-nov Portugese visstoof met aardappelen en tomaten
ma 6-nov Kalkoenquiche
di 7-nov Couscous met paprika en fetakaas
woe 8-nov Penne tricolore met pesto, groene asperges en gegrilde kip
do 9-nov Gebakken rijst met tofu, wortelen en teriyakisaus
vr 10-nov Quiche met tonijn en tuinbonen
ma 13-nov Groenteballetjes met puree en yoghurtdip
di 14-nov Kip kerrie met ananas
woe 15-nov Scholfilet op groene pasta met cherrytomaatjes
do 16-nov Macaroni met hamblokjes en courgette
vr 17-nov Lasagne met spinazie en mozzarella
ma 20-nov Romige ovenschotel met kabeljauw, broccoli en zongedroogde tomaatjes
di 21-nov Rundvleesstoofpotje met couscous en koolrabisalade
woe 22-nov Gevulde aubergine met bulgur en tomaten
do 23-nov (Seizoens)stampje met rookworst
vr 24-nov Pasta bolognese met pasta tricolore
ma 27-nov Portugese visstoof met aardappelen en tomaten
di 28-nov Kalkoenquiche
woe 29-nov Couscous met paprika en fetakaas
do 30-nov Penne tricolore met pesto, groene asperges en gegrilde kip
vr 1-dec Gebakken rijst met tofu, wortelen en teriyakisaus
ma 4-dec Quiche met tonijn en tuinbonen
di 5-dec Groenteballetjes met puree en yoghurtdip
woe 6-dec Kip kerrie met ananas
do 7-dec Scholfilet op groene pasta met cherrytomaatjes
vr 8-dec Macaroni met hamblokjes en courgette
ma 11-dec Lasagne met spinazie en mozzarella
di 12-dec Romige ovenschotel met kabeljauw, broccoli en zongedroogde tomaatjes
woe 13-dec Rundvleesstoofpotje met couscous en koolrabisalade
do 14-dec Gevulde aubergine met bulgur en tomaten
vr 15-dec (Seizoens)stampje met rookworst
ma 18-dec Pasta bolognese met pasta tricolore
di 19-dec Portugese visstoof met aardappelen en tomaten
woe 20-dec Kalkoenquiche
do 21-dec Couscous met paprika en fetakaas
vr 22-dec Penne tricolore met pesto, groene asperges en gegrilde kip
woe 27-dec Gebakken rijst met tofu, wortelen en teriyakisaus
do 28-dec Quiche met tonijn en tuinbonen
vr 29-dec Groenteballetjes met puree en yoghurtdip
ma 30-dec Kip kerrie met ananas
di 31-dec Scholfilet op groene pasta met cherrytomaatjes