Voeding


Voedingsbeleid

In 2017 hebben we met onze medewerkers het voedingsbeleid geëvalueerd. Ze vertelden in de enquête dik tevreden te over de nieuwe producten. Het belangrijkste voor jullie kinderen? Ze mogen kiezen tussen verschillende belegsoorten, crackers, beschuitjes en soepstengels. Ze krijgen op meerdere momenten de gelegenheid iets te eten en te ontspannen. We hebben een ruim aanbod aan vers fruit en groentesnacks.

Schijf van Vijf en dagkeuze: hoe werkt het? De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Daarom werken we op ‘t Mereltje nu met producten uit de Schijf van Vijf én met dagkeuzeproducten. Denk bij de dagkeuze aan: pure chocopasta, halva-jam, kokosbrood en appelstroop. Af en toe bieden wij een klein tussendoortje aan dat buiten de Schijf van Vijf valt. Zoals een klein koekje, biscuitje, speculaasje, ontbijtkoek, soepstengel, rijstwafel, creamcracker of een handje rozijnen.

Samen aan tafel. Smakelijk eten, smakelijk eten. Hap, hap, hap… We beginnen voor het eten met handjes wassen en het zingen van een of meer liedjes aan de eettafel. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd. Zo’n ritueel is belangrijk, want het geeft het kind duidelijkheid en rust. Kinderen herkennen het moment van aan tafel gaan; sommigen gaan al klaar zitten in afwachting van wat komen gaat. Andere kinderen worden juist baldadig en verstoppen zich nog even, maar zitten kort daarna heel tevreden aan tafel. Na het eten worden alle mondjes en handjes gewassen en mogen de kinderen van tafel.

Lekker, fruit! In de ochtend eten we samen fruit. Appels, peren en bananen (seizoensgebonden) zijn iedere dag vers aanwezig. Voor de kleintjes (tot 1,5 jaar) maken we fruithapjes klaar. De grotere kinderen (tot en met 3 jaar) krijgen stukjes fruit. Na het fruit krijgen de kinderen water.

Lunch bij ’t Mereltje. ’t Mereltje biedt de kinderen als lunch (kdv) of om 17.00 uur (bso, tegen meerprijs) een warme maaltijd of broodmaaltijd aan. De gewenste maaltijd kan aan de pedagogisch medewerkers worden doorgegeven. De lunch bestaat uit een uitgebalanceerde, gevarieerde warme maaltijd met water of verse volkoren boterhammen met melk. Het beleg is afgestemd op wat kinderen graag eten. We bieden verschillende soorten beleg aan, zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende smaken. De grotere kinderen worden gestimuleerd in het maken van keuzes en het nemen van initiatief: “Mag ik nog een boterham met…?” De eerste boterham wordt met hartig beleg gesmeerd. De overige boterhammen mogen met zoet. Soms is er een feestelijk hapje als lunch: tosti’s, knakworstjes of een pannenkoek. Dat vinden de kinderen heerlijk. Uiteraard blijft dit een uitzondering. Naast het eten krijgen de kinderen een (tuit)beker met melk of water.

Wil je je kind aanmelden voor een warme maaltijd op de bso? Plaats je bestelling uiterlijk donderdag 12.00 uur voor de daaropvolgende week via bso@mereltje.nl. Vanaf 2018 is de prijs van een maaltijd € 3,60.

Liever een boterham? Als het om voeding gaat, mag veel maar moet niets bij t Mereltje. Geef je de voorkeur aan boterhammen tijdens de lunch? Dan staat er voor jouw kind(eren) vers volkorenbrood op het menu. Het beleg variëren we en stemmen we af op wat kinderen graag eten. Op de eerste boterham gaat hartig beleg, daarna mag er ook iets zoets op de boterham.

Hoe ziet ons assortiment broodbeleg eruit? In overleg met de vestigingsmanagers van de locaties hebben wij in 2017 nieuw broodbeleg getest. De onderstaande soorten beleg zijn toen als positief ervaren door onze kleine fijnproevers, die tijdens de pilot periode zelf uit meer dan 20 soorten broodbeleg hebben mogen kiezen. Zie voor hoeveelheden en verdere toelichting Werkwijze en protocol Veiligheid en Gezondheid.

Wat drinken we bij ’t Mereltje? Wij schenken melk, water of thee (zonder suiker) in plaats van limonade. Zijn kinderen nog niet gewend aan water of thee? Dan lengen we het water aan met een beetje diksap. Dit bouwen we vervolgens stapje voor stapje af.

Trakteren bij ’t Mereltje. Is er iets te vieren? Dan kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie worden aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de ouders de volgende website vol leuke tips: www.gezondtrakteren.nl. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Flesvoeding

  • Op de eerste dag van het kindje wordt met de ouders besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. Dit wordt opgenomen op de bijzonderhedenlijst van de groep.
  • De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) aan op het kinderdagverblijf. Deze voedingen dienen voorzien te zijn van sticker met naam en datum. We geven ouders het advies om de voeding tijdens het vervoer in een koeltas te bewaren. Anders wordt deze niet voldoende koud bewaard.
  • Klaargemaakte flesvoeding of gekookt water (dat per fles moet worden toegevoegd) met afgemeten poederbakje moet door de ouders van sticker met naam en datum worden voorzien.
  • Alle soorten voeding en evt. poederdoosje worden in de ochtend direct in het midden van de koelkast weggezet.

Kortom, zowel borstvoeding als poedermelk dient voorzien te zijn van een naamsticker en datumsticker. Zijn deze niet toegevoegd, dan kunnen wij de voeding niet geven aan het kind.

En dit staat er op het KidsMenu

dag

datum

maaltijd

 

 

vrijdag

09-nov

Gehaktschotel met andijvie en kaas

   

maandag

12-nov

Kalkoenquiche

   

dinsdag

13-nov

Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool

   

woensdag

14-nov

Penne met basilicumspread, kip en bonen

   

donderdag

15-nov

Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree

   

vrijdag

16-nov

Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus

   

maandag

19-nov

Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus

   

dinsdag

20-nov

Pasta met kip en broccoli in roomsaus

   

woensdag

21-nov

Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel

   

donderdag

22-nov

Hutspot met gehaktbal  

   

vrijdag

23-nov

Macaroni met ham, courgette en kaassaus

   

maandag

26-nov

Quiche met erwten en tonijn

   

dinsdag

27-nov

Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger

   

woensdag

28-nov

Gehaktschotel met andijvie en kaas

   

donderdag

29-nov

Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool

   

vrijdag

30-nov

Kalkoenquiche

   

maandag

03-dec

Penne met basilicumspread, kip en bonen

   

dinsdag

04-dec

Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree

   

woensdag

05-dec

Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus

   

donderdag

06-dec

Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus

   

vrijdag

07-dec

Pasta met kip en broccoli in roomsaus

   

maandag

10-dec

Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel

   

dinsdag

11-dec

Hutspot met gehaktbal  

   

woensdag

12-dec

Macaroni met ham, courgette en kaassaus

   

donderdag

13-dec

Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger

   

vrijdag

14-dec

Quiche met erwten en tonijn

   

maandag

17-dec

Gehaktschotel met andijvie en kaas

   

dinsdag

18-dec

Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool

   

woensdag

19-dec

Kalkoenquiche

   

donderdag

20-dec

Penne met basilicumspread, kip en bonen

   

vrijdag

21-dec

Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree

   

maandag

24-dec

Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus

   

dinsdag

25-dec

Eerste Kerstdag – ’t Mereltje is gesloten

   

woensdag

26-dec

Tweede Kerstdag – ’t Mereltje is gesloten

   

donderdag

27-dec

Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel

   

vrijdag

28-dec

Hutspot met gehaktbal  

   

maandag

31-dec

Macaroni met ham, courgette en kaassaus

   

dinsdag

01-jan

Nieuwjaarsdag – ’t Mereltje is gesloten

   

woensdag

02-jan

Quiche met erwten en tonijn

   

donderdag

03-jan

Gehaktschotel met andijvie en kaas

   

vrijdag

04-jan

Kip-kerrie met rijst, ananas en bloemkool

   

maandag

07-jan

Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree

   

dinsdag

08-jan

Pangasiusfilet met groene pasta, tomaat, mais en roomsaus

   

woensdag

09-jan

Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus

   

donderdag

10-jan

Pasta met kip en broccoli in roomsaus

   

vrijdag

11-jan

Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel