Voeding


Voedingsbeleid

In 2017 hebben we met onze medewerkers het voedingsbeleid geëvalueerd. Ze vertelden in de enquête dik tevreden te over de producten. Het belangrijkste voor jullie kinderen? Ze mogen kiezen tussen verschillende belegsoorten, crackers, beschuitjes en soepstengels. Ze krijgen op meerdere momenten de gelegenheid iets te eten en te ontspannen. We hebben een ruim aanbod aan vers fruit en groentesnacks.

Schijf van Vijf en dagkeuze: hoe werkt het? De producten buiten de Schijf van Vijf verschillen sterk van elkaar. Daarom werken we op ‘t Mereltje nu met producten uit de Schijf van Vijf én met dagkeuzeproducten. Denk bij de dagkeuze aan: pure chocopasta, halva-jam, kokosbrood en appelstroop. Af en toe bieden wij een klein tussendoortje aan dat buiten de Schijf van Vijf valt. Zoals een klein koekje, biscuitje, speculaasje, ontbijtkoek, soepstengel, rijstwafel, creamcracker of een handje rozijnen.

Samen aan tafel. Smakelijk eten, smakelijk eten. Hap, hap, hap… We beginnen voor het eten met handjes wassen en het zingen van een of meer liedjes aan de eettafel. Daarna eten we gezamenlijk de maaltijd. Zo’n ritueel is belangrijk, want het geeft het kind duidelijkheid en rust. Kinderen herkennen het moment van aan tafel gaan; sommigen gaan al klaar zitten in afwachting van wat komen gaat. Andere kinderen worden juist baldadig en verstoppen zich nog even, maar zitten kort daarna heel tevreden aan tafel. Na het eten worden alle mondjes en handjes gewassen en mogen de kinderen van tafel.

Lekker, fruit! In de ochtend eten we samen fruit. Appels, peren en bananen (seizoensgebonden) zijn iedere dag vers aanwezig. Voor de kleintjes (tot 1,5 jaar) maken we fruithapjes klaar. De grotere kinderen (tot en met 3 jaar) krijgen stukjes fruit. Na het fruit krijgen de kinderen water.

Lunch bij ’t Mereltje. ’t Mereltje biedt de kinderen als lunch (kdv) of om 17.00 uur (bso, tegen meerprijs) een warme maaltijd of broodmaaltijd aan. De gewenste maaltijd kan aan de pedagogisch medewerkers worden doorgegeven. De lunch bestaat uit een uitgebalanceerde, gevarieerde warme maaltijd met water of verse volkoren boterhammen met melk. Het beleg is afgestemd op wat kinderen graag eten. We bieden verschillende soorten beleg aan, zodat kinderen kennis kunnen maken met verschillende smaken. De grotere kinderen worden gestimuleerd in het maken van keuzes en het nemen van initiatief: “Mag ik nog een boterham met…?” De eerste boterham wordt met hartig beleg gesmeerd. De overige boterhammen mogen met zoet. Soms is er een feestelijk hapje als lunch: tosti’s, knakworstjes of een pannenkoek. Dat vinden de kinderen heerlijk. Uiteraard blijft dit een uitzondering. Naast het eten krijgen de kinderen een (tuit)beker met melk of water.

Wil je je kind aanmelden voor een warme maaltijd op de bso? Plaats je bestelling uiterlijk donderdag 12.00 uur voor de daaropvolgende week via bso@mereltje.nl. De prijs van een maaltijd is € 3,71.

Liever een boterham? Als het om voeding gaat, mag veel maar moet niets bij t Mereltje. Geef je de voorkeur aan boterhammen tijdens de lunch? Dan staat er voor jouw kind(eren) vers volkorenbrood op het menu. Het beleg variëren we en stemmen we af op wat kinderen graag eten. Op de eerste boterham gaat hartig beleg, daarna mag er ook iets zoets op de boterham.

Hoe ziet ons assortiment broodbeleg eruit? In overleg met de vestigingsmanagers van de locaties hebben wij in 2017 broodbeleg getest.  Onze kleine fijnproevers mochten tijdens de pilot-periode zelf kiezen uit meer dan 20 soorten broodbeleg. Op basis hiervan hebben we ons voedingsaanbod samengesteld. Meer over dit voedingsaanbod en een verdere toelichting lees je in de Werkwijze en protocol Veiligheid en Gezondheid.

Wat drinken we bij ’t Mereltje? Wij schenken melk, water of thee (zonder suiker) in plaats van limonade. Zijn kinderen nog niet gewend aan water of thee? Dan lengen we het water aan met een beetje diksap. Dit bouwen we vervolgens stapje voor stapje af.

Trakteren bij ’t Mereltje. Is er iets te vieren? Dan kan zowel een niet-eetbare traktatie als een eetbare traktatie worden aangeboden. Wij vinden het belangrijk dat de eetbare traktaties zo gezond mogelijk zijn. We vragen ouders dan ook om traktaties zo klein mogelijk te houden en niet te calorierijk te maken. Voor traktatie-ideeën adviseren wij de ouders de volgende website vol leuke tips: www.gezondtrakteren.nl. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan. Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.

Flesvoeding

  • Op de eerste dag van het kindje wordt met de ouders besproken of hun kind borstvoeding of flesvoeding krijgt. Dit wordt opgenomen op de bijzonderhedenlijst van de groep.
  • De afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) aan op het kinderdagverblijf. Deze voedingen dienen voorzien te zijn van sticker met naam en datum. We geven ouders het advies om de voeding tijdens het vervoer in een koeltas te bewaren. Anders wordt deze niet voldoende koud bewaard.
  • Klaargemaakte flesvoeding of gekookt water (dat per fles moet worden toegevoegd) met afgemeten poederbakje moet door de ouders van sticker met naam en datum worden voorzien.
  • Alle soorten voeding en evt. poederdoosje worden in de ochtend direct in het midden van de koelkast weggezet.

Kortom, zowel borstvoeding als poedermelk dient voorzien te zijn van een naamsticker en datumsticker. Zijn deze niet toegevoegd, dan kunnen wij de voeding niet geven aan het kind.

En dit staat er op het KidsMenu

maandag  15-jul Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel (bso: groenteschijf apart)   
dinsdag 16-jul Zomerstamppot met gehaktbal    
woensdag 17-jul Macaroni met ham, courgette en kaassaus (bso: kaas apart)   
donderdag 18-jul Zomerstamppot  met vegetarische hamburger (bso: burger apart)   
vrijdag 19-jul Witlof-appelstamppot met hamlapje  
maandag 22-jul Gehaktschotel met andijvie en kaas  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 23-jul Kipkerrie met rijst, ananas en bloemkool  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 24-jul Preistamppot met gehakt  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 25-jul Penne met basilicumspread, kip en bonen (bso: kaas apart)   zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 26-jul Groenteballetjes met snijbonen, aardappelpuree (bso: met saus )  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 29-jul Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso: vis apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 30-jul Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus (bso: alles apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 31-jul Aardappelen met kip en broccoli in roomsaus (bso: kaas apart)   zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 01-aug Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel (bso: groenteschijf apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 02-aug Zomerstamppot met gehaktbal   zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 05-aug Macaroni met ham, courgette en kaassaus (bso: kaas apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 06-aug Boerenkoolstamppot met vegetarische hamburger (bso: burger apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 07-aug Witlof-appelstamppot met hamlapje zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 08-aug Gehaktschotel met andijvie en kaas  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 09-aug Kipkerrie met rijst, ananas en bloemkool  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 12-aug Preistamppot met gehakt  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 13-aug Penne met basilicumspread, kip en bonen (bso: kaas apart)   zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 14-aug Groenteballetjes met snijbonen en aardappelpuree (bso: met saus ) zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 15-aug Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso: vis apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 16-aug Varkenshaas met sperziebonen, aardappelpuree en champignonsaus (bso: alles apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 19-aug Aardappelen met kip en broccoli in roomsaus (bso: kaas apart) zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 20-aug Rijst met groenteschijf, teriyakisaus en wortel (bso: groenteschijf apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 21-aug Zomerstamppot met gehaktbal   zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 22-aug Macaroni met ham, courgette en kaassaus (bso: kaas apart) zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 23-aug Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger (bso: burger apart)  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 26-aug Witlof-appelstamppot met hamlapje zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
dinsdag 27-aug Gehaktschotel met andijvie en kaas  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
woensdag 28-aug Kipkerrie met rijst, ananas en bloemkool  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
donderdag 29-aug Preistamppot met gehakt  zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
vrijdag 30-aug Penne met basilicumspread, kip en bonen (bso: kaas apart) zomerstop  dagopvang / alleen voor BSO
maandag 02-sep Zomerstamppot met gehaktbal    
dinsdag 03-sep Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
woensdag 04-sep zomerstamppot  met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
donderdag 05-sep Witlof- appel stamppot met hamlapje  
vrijdag 06-sep Gehakt schotel andijvie en kaas   
maandag 09-sep Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
dinsdag 10-sep Prei stamppot met gehakt   
woensdag 11-sep Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
donderdag 12-sep Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
vrijdag 13-sep Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
maandag 16-sep Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
dinsdag 17-sep aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
woensdag 18-sep Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
donderdag 19-sep zomerstamppot met gehaktbal    
vrijdag 20-sep Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
maandag 23-sep zomerstamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
dinsdag 24-sep Witlof- appel stamppot met hamlapje  
woensdag 25-sep Gehakt schotel andijvie en kaas   
donderdag 26-sep Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
vrijdag 27-sep Prei stamppot met gehakt   
maandag 30-sep Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
dinsdag 01-okt Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
woensdag 02-okt Pangasiusfilet aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
donderdag 03-okt Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
vrijdag 04-okt aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
maandag 07-okt Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
dinsdag 08-okt Hutspot met gehaktbal    
woensdag 09-okt Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
donderdag 10-okt Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
vrijdag 11-okt Witlof- appel stamppot met hamlapje  
maandag 14-okt Gehakt schotel andijvie en kaas   
dinsdag 15-okt Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
woensdag 16-okt Prei stamppot met gehakt   
donderdag 17-okt Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
vrijdag 18-okt Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
maandag 21-okt Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
dinsdag 22-okt Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
woensdag 23-okt aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
donderdag 24-okt Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
vrijdag 25-okt Hutspot met gehaktbal    
maandag 28-okt Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
dinsdag 29-okt Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
woensdag 30-okt Witlof- appel stamppot met hamlapje  
donderdag 31-okt Gehakt schotel andijvie en kaas   
vrijdag 01-nov Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
maandag 04-nov Prei stamppot met gehakt   
dinsdag 05-nov Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
woensdag 06-nov Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
donderdag 07-nov Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
vrijdag 08-nov Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
maandag 11-nov aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
dinsdag 12-nov Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
woensdag 13-nov Hutspot met gehaktbal    
donderdag 14-nov Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
vrijdag 15-nov Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
maandag 18-nov Witlof- appel stamppot met hamlapje  
dinsdag 19-nov Gehakt schotel andijvie en kaas   
woensdag 20-nov Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
donderdag 21-nov Prei stamppot met gehakt   
vrijdag 22-nov Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
maandag 25-nov Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
dinsdag 26-nov Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
woensdag 27-nov Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
donderdag 28-nov aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
vrijdag 29-nov Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
maandag 02-dec Hutspot met gehaktbal    
dinsdag 03-dec Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
woensdag 04-dec Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
donderdag 05-dec Witlof- appel stamppot met hamlapje  
vrijdag 06-dec Gehakt schotel andijvie en kaas   
maandag 09-dec Kip kerrie met rijst en ananas en bloemkool   
dinsdag 10-dec Prei stamppot met gehakt   
woensdag 11-dec Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
donderdag 12-dec Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
vrijdag 13-dec Pangasiusfilet met aardappelen, tomaat, mais en roomsaus (bso vis apart)   
maandag 16-dec Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
dinsdag 17-dec aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
woensdag 18-dec Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
donderdag 19-dec Hutspot met gehaktbal    
vrijdag 20-dec Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
maandag 23-dec Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
dinsdag 24-dec Witlof- appel stamppot met hamlapje  
woensdag 25-dec 1e kerstdag  
donderdag 26-dec 2e kerstdag  
vrijdag 27-dec Prei stamppot met gehakt   
maandag 30-dec Penne met basilicumspread kip en bonen ( kaas voor bso kinderen apart)    
dinsdag 31-dec Groenten balletjes met snijbonen, aardappelpuree (nog saus voor bso)   
woensdag 01-jan nieuwjaarsdag  
donderdag 02-jan Varkenshaas met sperziebonen en aardappel puree en champignonsaus (bso alles in aparte bak, niet bij elkaar)   
vrijdag 03-jan aardappelen met kip, broccoli in roomsaus ( kaas voor bso kinderen apart)   
maandag 06-jan Rijst met groentenschijf, teriyaki saus en wortel (groente schijf apart voor bso)   
dinsdag 07-jan Hutspot met gehaktbal    
woensdag 08-jan Macaroni met ham, courgette en kaassaus (kaas apart voor bso)   
donderdag 09-jan Boerenkool stamppot met vegetarische hamburger ( bso burger apart)   
vrijdag 10-jan Witlof- appel stamppot met hamlapje